Het is bijna zover, de Nijmeegse Vierdaagse gaat van start. Om je te voorzien van de laatste tips zijn we langsgegaan bij de fysiotherapeut. De eerste tip geven we alvast prijs: in de laatste week is er geen winst meer te behalen, herstel en rust is het belangrijkste.

Leonie is sportfysiotherapeut en vertelt: “Bereid je voor op het evenement en laat uw lichaam tot rust komen. Het is een veelvoorkomende fout om vlak voor het evenement te pieken, je wilt juist in top conditie zijn tijdens het evenement. Bouw jouw training af, zorg dat jje uitgerust en fris aan de start staat. Mocht je toch met kwaaltjes te maken krijgen in aanloop naar het evenement, zorg dan dat je zo snel mogelijk naar de fysiotherapeut gaat. De fysiotherapeut kan je helpen om jouw klachten, waar mogelijk, zoveel mogelijk te verminderen.”

Nieuwe schoenen en blessures

Sommige mensen wisselen vlak voor een evenement nog van schoeisel, zodat ze met een nieuw paar schoenen kunnen beginnen. Dit is iets wat wij niet adviseren. Zo vlak van tevoren wisselen van schoeisel zorgt ervoor dat je ze niet voldoende kunt inlopen en er een grotere kans bestaat op blessures. Leg de aandacht zo kort voor het evenement op jouw stabiliteit en flexibiliteit: rekken, foamrollen, balans- en evenwichtsoefeningen kunnen jouw spieren dat stukje ontspanning geven voor de Nijmeegse Vierdaagse van start gaat.

Eten, drinken en uw slaappatroon

Tijdens de Nijmeegse Vierdaagse zal het aantal uren slaap sterk teruglopen. Iedere dag moet je vroeg uit de veren om te starten aan de tocht. Als sportfysiotherapeut let Leonie, naast beweging, ook op een stukje (sport)voeding. “Met het evenement in gedachte genomen is het extra belangrijk om structuur te krijgen in uw eten, drinken en slaappatroon. Het is belangrijk om veel eiwitten en langzame koolhydraten te eten. Om voldoende eiwitten binnen te krijgen kun je denken aan het eten van kip en kwark. Voorbeelden van langzame koolhydraten zijn volkoren producten zoals zilvervliesrijst en volkoren pasta. Nu je weet wat belangrijk is om te eten ben je natuurlijk ook nieuwsgierig naar wat je beter kunt vermijden. Het is verstandig om zo min mogelijk verzadigde vetten te eten, denk aan: gefrituurde snacks, koek en chips. Dit levert niet de energie op die je nodig heeft om te presteren tijdens de Nijmeegse Vierdaagse.”

Samenvattend is het belangrijkste om jouw lichaam te laten herstellen van een actievere trainingsperiode en uw trainingsintensiteit en -frequentie af te bouwen. Zorg dat je uitgerust aan de start van de Nijmeegse Vierdaagse staat. De specialisten van Hielpijncentrum Achterhoek wensen je veel wandelplezier!