De zomer is weer voorbij, de sandalen uit en de dichte schoenen gaan weer aan. We zien dat het aantal hielklachten toeneemt na de zomerperiode. De schoenen zijn een belangrijke oorzaak voor het ontstaan van de klachten. Om te zorgen dat je na de warme periode zo min mogelijk klachten ervaart geeft Mark je de nodige tips over de juiste schoenen.   

Waar let je op bij het vinden van de juiste schoen?

Mark van het Hielpijncentrum Achterhoek vertelt: “Wanneer je te maken hebt met hielklachten is het belangrijk om de juiste afwikkeling te hebben in je schoenen. De pasvorm moet geschikt zijn voor je voeten. Hiermee wordt bedoeld dat de voet niet te krap in de schoen zit en de tenen voldoende ruimte hebben om te stabiliseren. Wanneer je tenen die ruimte niet krijgen, bijvoorbeeld in een schoen met spitse neus, vermindert de stabiliteit waardoor hielklachten kunnen ontstaan. Aansluitend bij de pasvorm is het belangrijk dat het hielslot van de schoen goed om je hak zit. Het hielslot is een versteviging van de hakregio in de schoenen. Dat zorgt voor stabiliteit. Je hak heeft voldoende ruimte nodig, dus zorg ervoor dat de schoen bij het hielslot zeker niet te strak of te veel ruimte heeft. Een tip om te weten of de schoenen de juiste lengte hebben is de binnenzool uit de schoen halen en op de binnenzool te gaan staan.  

Je moet in gedachte houden dat schoenen die in de zomer worden gedragen vaak gemaakt zijn van zachter materiaal, een hakje en vaak minder demping hebben. Het lichaam moet dan ook weer wennen aan de stevigheid van de wintermodellen. Als het lichaam na 3 tot 4 weken nog niet gewend is dan kan hielpijn ontstaan.” 

Advies in de schoenenwinkel

Mark vervolgt: “Een ‘one size fits all’ principe is er niet. Het advies is om altijd naar een schoenenwinkel te gaan voor het uitzoeken van nieuwe schoenen. In de schoenenwinkel hebben ze kennis over verschillende type schoenen en weten ze welke eigenschappen het beste bij jouw voeten passen. Wanneer je op zoek bent naar nieuwe schoenen is het belangrijk om aan het einde van de dag te gaan. Dan zijn je voeten meer opgezet en voller, zo weet je zeker dat de schoenen goed passen en niet aan het eind van de dag te strak zitten.” 

Laat je adviseren door een specialist

Mocht je zelf niet de juiste schoenen kunnen vinden, laat je dan adviseren door een schoenspecialist. Bij JS Schoenen in Gaanderen is een gratis inloopspreekuur waar je door een podotherapeut en schoenspecialist passend schoenadvies krijgt. Mocht je meer informatie willen over het inloopspreekuur neem dan contact op met JS Schoenen via 031 53 238 39. Mochten de hielklachten aanhouden, dan raden we u aan om contact op te nemen met de specialisten van Hielpijncentrum Achterhoek.