Een Haglundse exostose is een botuitsteeksel aan de achterzijde van het hielbeen, oftewel de hak. Haglundse exostose, kortweg Haglund genoemd, kan ontstaan door wrijving aan de hak. Door trekkracht achter op de hiel kan tussen het botuitsteeksel en de achillespees een slijmbeursontsteking ontstaan.  

Wat is een Haglundse exostose?

Bij een Haglundse exostose voel je pijn aan de achterzijde van de hak. Naast de pijn is er een harde bult te voelen en te zien. Haglund ontstaat meestal door constante wrijving van het hielbeen in jouw schoenen. De pijn is aanwezig wanneer de schoen tegen de pijnlijke plek drukt, waardoor blaren kunnen ontstaan. Daarnaast kan er ook een slijmbeursontsteking ontstaan door wrijving van jouw schoenen tegen het botuitsteeksel. Iedereen kan te maken krijgen met een Haglundse exostose. Het kan genetisch zijn of het kan te maken hebben met de stand van jouw voeten. Wij zien het vaker bij actieve mensen dan bij minder actieve mensen.

Wanneer je te maken hebt met Haglund is het belangrijk om jouw activiteit aan te passen. Activiteiten die klachten veroorzaken kun je beter even vermijden. Wel kun je door blijven gaan met jouw beweging, zolang de klachten maar niet opspelen.

Wat zijn de behandelmogelijkheden?

Bij Hielpijncentrum Achterhoek hebben wij verschillende specialisten aanwezig die je kunnen helpen bij een Haglundse exostose. De fysiotherapeut zal jouw klachten onderzoeken en op basis van de bevinden een behandelplan opstellen. Het is belangrijk dat je samen met de fysiotherapeut gaat kijken naar jouw techniek tijdens de activiteiten die klachten veroorzaken. Een kleine aanpassing kan al verlichting bieden. Daarnaast zijn er verschillende behandelmogelijkheden: taping, shockwave therapie of dry needling. De fysiotherapeut kan ook kiezen voor een behandeling gericht op het verminderen van de spierspanning en het vergroten van de bewegelijkheid van jouw knie tot aan jouw voet.

Bij een Haglundse exostose kan een aanpassing aan de schoenen nodig zijn. De podotherapeut kan je aan de hand van jouw voeten een advies meegeven. Bij de aanschaf van nieuwe schoenen kun je denken aan het oprekken van de contrefort, oftewel de hielkap. Op die manier wordt er voldoende ruimte gecreëerd voor de Haglund. Mocht dit niet voldoende verlichting bieden dan kan een combinatie met podotherapeutische zolen noodzakelijk zijn.

Tot slot

Aanpassing in schoeisel of van jouw techniek tijdens activiteit kan de oplossing zijn voor jouw klachten. Het belangrijkste is dat je de provocerende activiteiten voldoende vermindert en de rust neemt die nodig is. Wanneer de Haglundse exostose chronisch is kan er gekeken worden naar een operatie. Te alle tijde gaat de voorkeur uit naar een behandelmogelijkheid zonder operatie. Herken je de klachten en ben je benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen? Maak dan snel een afspraak bij één van onze specialisten.