Klachten na een wandelvierdaagse, wat kun je doen?

>>Klachten na een wandelvierdaagse, wat kun je doen?
Klachten na een wandelvierdaagse, wat kun je doen?2023-08-03T09:32:08+00:00

De Achterhoekse Wandel4daagse is voorbij, de wandelaars hebben weer vele kilometers afgelegd. Dit zal niet voor iedereen even makkelijk zijn gegaan. Wanneer je klachten na de 4daagse ervaart, wil je natuurlijk weten wat je eraan kunt doen of wie je kan helpen. Wij vertellen je meer over veelvoorkomende blessures, behandelmogelijkheden en eindigen met tips voor de volgende vierdaagse.

Klachten na de wandelvierdaagse

Tijdens een wandelvierdaagse worden vele kilometers afgelegd. Vaak ontstaan blessures doordat mensen ongetraind meedoen of niet voldoende kilometers in de benen hebben. De extra belasting op jouw benen en voeten kan de volgende klachten veroorzaken: blaren, hielspoor, peesplaat ontsteking, achillespees- of kuitklachten. Bij kuitklachten zul je stijfheid ervaren. Je kunt je voeten minder goed bewegen en de tenen naar je toe trekken is lastig. De kuit voelt stijf aan, verder is er geen zwelling of blauwe verkleuring aanwezig. Wanneer je te maken heeft met een achillespees blessure zal je ochtendstijfheid ervaren. Naarmate je in beweging komt zullen de klachten verminderen omdat jouw spieren warmer worden. Gedurende de dag zullen de pijnklachten lokaal op de achillespees terugkeren. De aard van de blessure heeft te maken met meerdere factoren, waaronder de belastbaarheid.

Het belangrijkste is om niet te lang te wachten om naar jouw klachten te laten kijken. Hoe eerder de fysio- of podotherapeut jouw klachten kan behandelen, hoe beter de vooruitzichten voor een spoedig herstel.

Behandelmogelijkheden

Afhankelijk van jouw klacht zal in de meeste gevallen rust geadviseerd worden. De intensieve belasting is teveel geweest voor jouw lichaam, rust nemen is dan het beste wat je kunt doen. Mocht rust niet voldoende effect hebben, dan kan de fysiotherapeut met je verder kijken naar de behandelmogelijkheden. Wanneer je spierklachten hebt in jouw kuit kan de fysiotherapeut dit behandelen met massage en eventueel medical taping. Aansluitend kan de fysiotherapeut met je kijken hoe je het beste de activiteiten weer op kunt pakken. Klachten aan de achillespees merkt je vaak niet zo snel op, weken na de vierdaagse kunnen de klachten verergeren. De fysiotherapeut kan de doorbloeding verbeteren door massage en kijken naar geschikte oefeningen om de belastbaarheid te vergroten. Bij langdurig aanhouden van achillespeesklachten kan er gekeken worden naar mogelijkheden voor shockwavetherapie. Een belangrijk verschil tussen een spierblessure en een peesklacht of -blessure is de hersteltijd. Een spierblessure zal met 6 tot 8 weken hersteld zijn. Als het gaat om peesklachten zal de hersteltijd aanzienlijk langer zijn.

Mochten de klachten een onderliggende oorzaak hebben, zoals een verkeerde stand van de voeten, kan de podotherapeut ook iets voor je betekenen. De podotherapeut kan de stand van jouw voeten corrigeren met behulp van een podotherapeutische steunzool.

Tips voor de volgende wandelvierdaagse

Misschien heb je de volgende wandelvierdaagse alweer op de planning staan. De fysiotherapeut kan je ondersteunen om klachten te voorkomen. De fysiotherapeut kan preventief met je aan de slag gaan door een trainingsschema op te stellen om jouw belastbaarheid te vergroten. Denk aan een variatie van lange en korte afstanden wandelen en advies in momenten van rust. Samen met je gaat de fysiotherapeut ervoor zorgen dat je weer fit genoeg bent voor de volgende vierdaagse, zodat je weer vol enthousiasme vele kilometers kunt lopen.