Hielpijn kan veel verschillende oorzaken hebben en we zien het regelmatig in de praktijk. Om achter de oorzaak te komen is een goed onderzoek het uitgangspunt. Wanneer je hielpijn ervaart is het belangrijk om te kijken naar jouw schoenen. Wij geven je tips over wat je kunt doen en wat wij bij het Hielpijn Centrum Achterhoek voor je kunnen betekenen.

Wat kun je zelf doen?

Wanneer je hielpijn ervaart is het belangrijk dat je zoveel mogelijk jouw schoenen draagt, zowel in huis als er buiten. Je kunt ook een schoen met een subtiele hak proberen, dit zorgt voor minder trekkracht op de achillespees. Dit zorgt er in veel gevallen voor dat de pijn in de hiel vermindert. Belangrijk is om een schoen te vinden die bij jouw klachten past, maar dit is afhankelijk van verschillende factoren. Weet je niet goed hoe je de juiste schoen uitzoekt bij jouw klachten, dan kunnen we je bij Hielpijn Centrum Achterhoek verder helpen en een passend advies geven.

Onderzoek en advies

Er is helaas niet één juiste schoen als het gaat om hielpijn, omdat het verschilt per individu. Wanneer bijvoorbeeld de vetkussens onder de voet verminderd zijn, kan een schoen met demping de oplossing bieden. Maar als overgewicht een rol speelt kan demping juist zorgen voor instabiliteit. De klachten kunnen hetzelfde zijn, maar de oplossing kan verschillen. De podotherapeut kijkt tijdens het onderzoek naar jouw klachten en geeft een passend advies.

Mark is podotherapeut en vertelt: “Belangrijk is dat de schoen stevig om de hiel sluit, zodat de schoen de positie van de voet corrigeert. Het moet een mix zijn tussen demping en stabiliteit. Daarnaast kan een schoen met een ronde afwikkeling de voeten ondersteuning bieden in de natuurlijke afrol. Een goede pasvorm is de basis bij elke schoen, is de pasvorm niet juist kan dit vervelende drukplekken geven. Een pasvorm die niet juist is kan bij een afwijkende hielvorm voorkomen. Dit is een bobbel aan de hiel die vervelende klachten kan geven. In dat geval kunnen we helpen door de schoen aan te passen en meer ruimte te creëren.”

Extra tips van de podotherapeut

Een goede pasvorm, genoeg ruimte bij de tenen en een vetersluiting hebben de voorkeur wanneer u last heeft van hielpijn. Wanneer een andere schoen geen uitkomst biedt, moet er verder gekeken worden naar een andere oplossing. Die kan bijvoorbeeld bestaan uit een kleine hakverhoging of podotherapeutische steunzolen om de hielpijn te verminderen.

De podotherapeut zal je een passende oplossing bieden voor jouw persoonlijk herstel. De schoen staat hierbij aan de basis.