Bultjes aan de onderkant van je voeten? Dit is een kenmerk van de ziekte van Ledderhose.

>>Bultjes aan de onderkant van je voeten? Dit is een kenmerk van de ziekte van Ledderhose.
Bultjes aan de onderkant van je voeten? Dit is een kenmerk van de ziekte van Ledderhose.2023-08-31T14:01:27+00:00

De ziekte van Ledderhose wordt ook wel morbus Ledderhose genoemd. Bij morbus Ledderhose zijn verdikkingen onder de voet ontstaan. Er zijn knobbels te zien of voelen in de peesplaat aan de onderzijde van je voet. Om de knobbels op te sporen kan een echo van toegevoegde waarde zijn. Morbus Ledderhose komt het meest voor bij mensen van middelbare leeftijd of ouder en doorgaans meer bij mannen dan vrouwen.

De symptomen

Bij morbus Ledderhose zijn één of meer knobbels ontstaan aan de onderkant van je voet(en). De klachten bij morbus Ledderhose lijken soms erg op hielspoor, maar moet je er niet mee verwarren. Morbus Ledderhose geeft een lokale pijn onder de voet waarbij ochtendstijfheid in je voet, kramp en pijnscheuten kenmerkende symptomen zijn. Je peesplaat verkrampt en wordt korter. Het korter worden kan zorgen voor die pijnscheuten onder de voet, maar ook voor een afwijkende stand van de voet. Wanneer je voldoende rust neemt kunnen de klachten minder worden of geen pijn meer geven. Als je geen klachten ervaart zijn verdere zorgen niet nodig.

De oorzaken

De specifieke oorzaak voor het ontstaan van verdikkingen in het bindweefsel is niet bekend. Er zijn wel een aantal risicofactoren te noemen, namelijk een erfelijke aanleg, roken, gebruik van alcohol, diabetes en gebruik van anti-epileptica. Dit zijn allemaal factoren die kunnen meespelen in het ontstaan van morbus Ledderhose.

Behandelmogelijkheden

Het dragen van goede schoenen is van belang wanneer blijkt dat de specialist morbus Ledderhose heeft vastgesteld. Wanneer je bijvoorbeeld veel staat of loopt is het verstandig te kiezen voor een stevige loopzool, dit zorgt voor vermindering van de trekspanning op de pees. Door het dragen van goede schoenen kunnen de klachten verminderen of geheel verdwijnen. Als dit niet voldoende blijkt te helpen dan kan de podotherapeut eventueel podotherapeutische zolen aanmeten om de pees te ondersteunen en de verdikkingen drukvrij te leggen. Naast podotherapeutische zolen kan de podotherapeut ook een uitsparing maken zodat de knobbel(s) verder worden ontlast.

Soms wordt het advies gegeven om een balletje te gebruiken en hiermee de onderkant van je voet(en) te masseren of kan shockwave therapie bij de fysiotherapeut worden overwogen. Hiervoor geldt in beide gevallen dat er te weinig wetenschappelijk onderzoek naar is gedaan, waardoor de effectiviteit van beide behandelvormen niet duidelijk is. De specialisten van Hielpijncentrum Achterhoek kunnen je hierover adviseren. Komen bovenstaande klachten je bekend voor en weet je niet meer wat je er tegen kunt doen? Wellicht hebben wij de oplossing voor je! Neem contact met ons op en plan een afspraak bij één van onze specialisten.