Ontstaat er een knobbel aan de buitenkant van de grote teen en groeit de teen naar binnen? Dit heet een hallux valgus. Het kan als erg vervelend worden ervaren, vooral met de schoenen aan kan de knobbel gaan irriteren. Alex van Hielpijncentrum Achterhoek vertelt meer over de symptomen, oorzaken en behandelmogelijkheden.

Wat is een hallux valgus?

Een hallux valgus is een knobbel aan de buitenkant de grote teen. De knobbel die aan de buitenzijde ontstaat wordt een bunion genoemd. Bij een rode zwelling op de bult kun je spreken van een ontstoken slijmbeurs, ook wel bursitis genoemd. Dit zorgt ervoor dat de knobbel bij iedere stap pijnlijk is. Een hallux valgus kan ervoor zorgen dat je looppatroon wijzigt doordat je de knobbel wilt ontzien. De grote teen is betrokken bij het afwikkelen van de voet, door de hallux valgus kan de hoek van afwikkelen veranderen. Door verandering in de hoek verandert ook de druk op de achterzijde van de voet. Hierdoor kunnen hielproblemen ontstaan.

Hoe ontstaat een hallux valgus?

Een hallux valgus is erfelijk, komt vaker voor bij oudere mensen en vaker bij vrouwen dan bij mannen. Daarnaast is opvallend dat een hallux valgus ook kan ontstaan door een verkorte achillespees. Pijnklachten aan de hallux valgus kunnen opspelen wanneer je schoenen aan hebt. Dit ontstaat door de druk van de schoen en kan zorgen voor wrijving tegen de knobbel. Toch is het onduidelijk wat de invloed van te krappe schoenen is op het ontstaan van een hallux valgus.

Welke behandelingen zijn mogelijk?

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk, zowel non-operatief als operatief. Om de drukverdeling onder de voeten te verbeteren en de stand van voeten te beïnvloeden kunnen er podotherapeutische steunzolen worden gemaakt. Het ontlast het grote teengewricht en vermindert de pijn. Ook kan er gekozen worden voor een teenspreider, die de voetspieren van de grote teen in de juiste positie zet. Naast bovenstaande behandelmogelijkheden is het belangrijk om de juiste schoenen te dragen. Bij de schoenen wil je druk en wrijving bij de hallux valgus voorkomen. Een podotherapeut kan je voorzien van passend schoenadvies.. Alle behandelingen kunnen worden gecombineerd met oefentherapie. Hierbij kun je denken aan algemene krachttraining van de voetspierf oefeningen om de beweeglijkheid in de teen terug te krijgen en de tenen zo te trainen dat de juiste afwikkeling terugkeert.

Mogelijkheid bestaat ook om een operatie te doen als correctie van de hallux valgus. Dit is vaak een van de laatste opties omdat het stukje vergroeiing waardoor de hallux valgus ontstaat altijd in het lichaam aanwezig blijft. Dit betekent dat de kans dat het terugkomt altijd aanwezig is. Het is zelfs zo dat de kans dat het terugkomt bij oefentherapie of een operatie hetzelfde is. De voorkeur gaat in eerste instantie uit naar oefentherapie.

Training voor je tenen

De spieren in en rondom de tenen kunnen getraind worden. Denk bijvoorbeeld aan de oefeningen die in de blog over voetentraining beschreven zijn, deze zijn ook alleen met je tenen uit te voeren. Naast de oefeningen met elastiek kun je ook een handdoek op de grond leggen en met je tenen grijpen naar de handdoek. Je trekt vervolgens met je tenen de handdoek naar jezelf toe. Ook het spreiden van je tenen zorgt ervoor dat de spieren sterker worden. Al met al begin je met oefentherapie operatie is de allerlaatste optie.